Over Alex Buursema

Ik ben Alex Buursema, zelfstandig inkoopprofessional vanaf 1 januari 2017. Inkoopprofessionalisering is mijn vak. Het verbeteren (en daarmee veranderen) van de inkoopfunctie is de rode draad in mijn dagelijks werk. Dat doe ik al zo’n 20 jaar. In de afgelopen 14,5 jaar deed ik dat bij adviesbureau Significant als managing consultant (vanaf medio 2002) en sinds 2015 bij Inkopenvoor (het zusje van Significant en snelgroeiende inkoopdienstverlener) als manager.

Mijn sterke punten liggen op het gebied van het organiseren, verbeteren en optimaliseren van inkoopfuncties. Ik doe dit in de rol van inkoopadviseur, projectmanager, interim (inkoop)manager en coach.

Ik ben op mijn best als in een (inkoop)organisatie orde moet worden gebracht in de chaos. Ik bewaar de rust, zorg voor structuur en met mijn uitgebreide kennis van inkoopvraagstukken doorzie ik snel waar het knelt en wat er moet gebeuren. Vervolgens help ik de organisatie om ‘de boel weer op de rails te krijgen’. Ik bijt me vast in de opdracht en laat niet los totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Onderwerpen waar ik me goed bij thuis voel zijn:

  • organiseren van inkoopbesturing en –beleid
  • inkoopprocessen optimaliseren  (o.a. procure-to-pay;  van bestellen tot betalen)
  • kwaliteitsverbeteringen realiseren
  • kosten besparen
  • contract- en leveranciersmanagement organiseren
  • inkoopsamenwerking bereiken
  • inkoopmanagers en inkopers coachen

Ik heb veel ervaring met deze onderwerpen en ben in staat deze te introduceren, te ontwikkelen en een stap verder te brengen in inkopende organisaties (vaak in politiek en bestuurlijk complexe omgevingen). Dat dit niet altijd zonder slag of stoot gaat, is duidelijk. Dat hoort er 'gewoon' bij; ‘zonder weerstand brandt er geen lamp’!